Foto: REUTERS/Paulo Whitaker

  Ska bygga en motorväg genom Amazonas: 
”Det stora testet för mänskligheten”

Brasiliens nya ledare, Jair Bolsonaro, vill bygga en asfalterad motorväg genom Amazonas regnskog.

Enligt många bedömare skulle det leda till kraftigt ökad skövling i regnskogens känsligaste delar.

– Bolsonaro blir det stora testet för mänskligheten. Det är fullständigt oacceptabelt att han knuffar Amazonas regnskogar till en punkt där de ofrånkomligen tippar över och blir en savann, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

I Amazonas regnskogar står slaget kring en av de stora ödesfrågorna för klimatet.

När representanter för 200 av världens länder i dag samlas i polska gruvstaden Katowice för att diskutera klimatfrågan, är utvecklingen i Brasilien ett av orosmomenten.

Nyligen kom ett besked från landets blivande jordbruksminister Tereza Cristina – i ett område lika stort som Frankrike kan regnskogen börja skövlas under nästa år. ”Fröken Gift”, som hon kallas, har tidigare som ledare för jordbrukslobbyn arbetat för att tillåta förbjudna cancerframkallande växtgifter i jordbruket.

Men det är bara ett av de hot som den nye ledaren Jair Bolsonoro står redo att göra verklighet av.

Ett annat, minst lika allvarligt, är att han lovat att bygga en motorväg rakt genom de mest välbevarade och orörda delarna av regnskogen.

Det handlar om den ökända BR-319, som byggdes redan 1973, men som delvis har varit oframkomlig och förfallen. Ett flertal försök att bygga ut och asfaltera vägen har stoppats av den brasilianska miljöskyddsmyndigheten Ibama.

Anledningen är att det funnits en stor oro för att öppna området för illegal avverkning – sammantaget skulle motorvägen kunna göra en yta stor som Tyskland och Belgien tillsammans, tillgänglig för skogsskövling.

Så länge Ibama har hållit vägen stängd har man lyckats hålla avverkning på miniminivå.

Men när Bolsonaro nu har kommit till makten kan allt förändras – den nye brasilianske presidenten har utnämnt Ibama till sin huvudfiende och lovat att se till att myndigheten blir av med alla sina befogenheter.

Skälet är delvis personligt – 2012 greps Bolsonaro när han fiskade i ett naturreservat. Han bötfälldes av just Ibama och fick betala motsvarande 24 000 kronor. Sedan dess har Bolsonaro lagt fram flera förslag som inskränker myndighetens befogenheter, bland annat vill han att dess tjänstemän ska förbjudas att bära vapen när de försöker kontrollera den illegala avverkningen i djungeln.

Bolsonaro har likställt de skyddade områdena i Amazonas med ”vattkoppor” och utställt löften om att det inte kommer att finnas ”en enda kvadratcentimeter” skyddad skog under hans ledning.

Nationalparken Xingu har ett skyddat område som inte får exploateras. Frågan är hur länge till. Foto: NASA

Data visar att avskogningen tagit ny fart de senaste åren. Efterfrågan på brasilianskt nötkött och soja, två av landets stora exportvaror, har lett till ytterligare expansion av jordbruksmark i skogsområden.

Färska satellitbilder visar att ett område större än hela Stockholms län skövlades mellan juli i år och tolv månader bakåt. Det är den högsta takten på tio år, mer än 13 procent högre jämfört med ett år tidigare.

Med Bolsonaro vid makten fruktar många att det blir mycket värre.

– Ökningen av avskogningen kommer att vara omedelbar, säger Edson Duarte, landets avgående miljöminister.

– Jag är rädd för en guldrusch för att se vem som kommer först. De kommer att veta att om de ockuperar olagligt, kommer myndigheterna att ge dem sitt samtycke. De kommer att vara säkra på att ingen kommer att störa dem.

Trans-Amazonian Highway in Brazil Trans-Amazonian Highway in Brazil
Trans-Amazonian Highway skär tvärs igenom norra Brasilien. Foto: Getty Images

Samtidigt kommer färska rapporter om att regnskogen närmar sig gränsen för det många befarar, att själva ekosystemet kollapsar och en buskliknande savann med låg biologisk mångfald tar över i flera områden. Redan har en miljon kvadratkilometer skog avverkats i Amazonas, en yta dubbelt så stor som Sverige.

– Även om vi inte känner till den exakta ”tipping-punkten”, uppskattar vi att Amazonas ligger mycket nära den här oåterkalleliga gränsen, säger Carlos Nobre, ordförande för Brasiliens nationella institut för forskning kring klimatförändringarna, INCT.

De senaste åren har kraftig torka drabbat regnskogen vid tre tillfällen, 2005, 2010 och 2015. Efter den senaste rasade kraftiga skogsbränder, som plötsligt förvandlade regnskogen, som absorberar mängder med koldioxid och producerar 20 procent av vårt syre, till en utsläppskälla.

Johan Rockström. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Johan Rockström, professor och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, menar att världen genom FN nu måste agera mot den hotande skövlingen.
– Det är oerhört allvarligt. Internationella samfundet inklusive Sverige har ett ansvar att sätta press på Bolsonaro. På ett sätt är det nyttigt för mänskligheten att få erfara det här, för jag har länge försökt kommunicera att är man statsminister i Sverige kan man i dag inte bara fokusera på social och ekonomisk stabilitet inom nationens gränser. Vi måste nu engagera oss inom alla biom på planeten för de kommer till slut att påverka jobb och tillväxt även i Sverige.

Bolsonaro har tidigare hyllat Donald Trump för att han dragit sig ur Paris-avtalet, men säger själv att han inte kommer att göra samma val.

Brasilien var dock tilltänkt som värd för nästa års klimatmöte, men har dragit tillbaka sitt erbjudande med hänvisning till budgetnedskärningar.

Samtidigt har hans utrikesminister Ernesto Araújo väckt stor uppmärksamhet då han tidigare skrivit på sin personliga blogg att oron för klimatförändringarna är en ”marxistisk konspiration”, som används av en vänsterelit för att uppnå global dominans.

Brasiliens president, Jair Bolsonaro. Foto: AFP

– Bolsonaro blir det stora testet för mänskligheten. Här har vi det ultimata exemplet, det är inte acceptabelt att en person tillåts förstöra ett av de biomen som reglerar planetens jämviktsläge.

– Det här har vi inte orkat ta tag i, och vi har aldrig behövt ta tag i det för vi har aldrig legat så nära gränsen. Men nu är vi i ett läge där det är fullständigt oacceptabelt att Bolsonaro knuffar Amazonas regnskogar till en punkt där de ofrånkomligen tippar över och blir en savann. På samma sätt som det är fullständigt oacceptabelt att Trump lämnade Parisavtalet. Hur kan man acceptera att världens största utsläppsland själv kan välja att lämna ett globalt avtal? Fakturan för att USA lämnar kommer att slå tillbaka på alla andra. Det är en moralisk kullerbytta som är allvarlig, säger Johan Rockström.

– Bolsonaro kan paradoxalt nog föra det positiva med sig att det blir ett knivskarpt exempel på att nationalstater – precis som man inte har rätt att ha ihjäl sin egen befolkning utan att hamna i Haag-tribunalen – inte borde ha rätt att sabotera sina egna ekosystem utan att hamna i en planettribunal.