Varningen – Arktis ekosystem är på väg att kollapsa
Mysteriet kring det gigantiska hålet i isen
Ett gigantiskt hål, större än Irland, har öppnat sig i isen i Antarktis två år i rad.
Forskarna är osäkra på varför – men ser tendenser till att hålet, en så kallad polynya, kan växa och sprida sig.
– Det finns potential för en enorm polynya och med en stor påverkan på klimatet, säger Céline Heuzé, forskare vid Göteborgs universitet.
Efter att ha varit borta i 40 år öppnade ett enormt hål upp sig i Antarktis frusna ishav 2016. Det återkom 2017 – nu mycket större.
Hålet – en så kallad polynya – är ett mysterium. Forskare observerade en liknande polynya i samma område av Antarktis 1974, enligt NASA Earth Observatory. Den återkom under de antarktiska vintrarna 1975 och 1976, för att sedan försvinna. Forskarna vet inte varför polynyan bildades och inte heller varför den försvann.
Céline Heuzé, som är fysisk oceanograf vid Göteborgs universitet, arbetar nu med att försöka ta reda på vad som ligger bakom polynyans plötsliga återkomst.
Det kan ha med klimatförändringarna att göra, men det kan också bero på helt naturliga variationer.
– Vi vet inte. Polynyan kan öppnas på grund av starka vindar eller för att djupvattnet strömmar upp till ytan. Det finns en typ av vatten som ligger på 1 000 meter som ibland tar sig upp till ytan och den typ av djupt liggande vatten blir varmare på grund av klimatförändringarna, säger Céline Heuzé.
Just nu leder hon två doktorander i arbetet med att kunna ta reda på mer om polynyans återkomst.
Och det finns tendenser på att polynyan kommer att växa och till hösten i stället flytta sig mer centralt in i Weddell-havet – i dag befinner den sig något österut vid en platå i havsbotten som kallas Maud Rise.
Det skulle i så fall kunna få en större påverkan havsströmmarna – även så högt upp som i norra Atlanten.
– Om polynyan flyttar till Weddell-havet så finns där mycket värme. Det finns potential för en enorm polynya med en stor påverkan på klimatet, säger Céline Heuzé.
När en polynya öppnas kyls ytan på havet ner, havet förlorar värmen till atmosfären och det kalla vattnet sjunker ner mot botten.
– Det är så den globala cirkulationen i havet fungerar, det är det som driver exempelvis Golfströmmen. Det finns en teori kring att när man har mycket sjunkande vatten i Antarktis, så får man man mindre sjunkande vatten i norra Atlanten, säger Céline Heuzé.
– Det finns en potentiell risk för att om man får en stor polynya så sjunker mycket vatten i Antarktis och mindre vatten i norra Atlanten, vilket kan få Golfströmmen att sakta in.